بهترین روش درمان فیبروم رحم

فیبروم های رحمی شایع ترین توده های رشد یافته لگنی می باشد که در ۷۰ درصد از خانم ها تا سنین ۴۵ سالگی رخ می دهد. با این حال، بسیاری از فیبروئیدها کوچک و بدون علامت هستند. حدود ۲۵ درصد از خانم های سفید پوست و ۵۰ درصد از خانم های سیاه پوست دچار فیبروئیدهای علامت دار می شوند. فیبروم در بین خانم هایی که شاخص توده بدنی بالایی دارند شایع تر است. عوامل بالقوه شامل زایمان و کشیدن سیگار است. در این نوشتار قصد داریم به مشکلات و بیماری های زنانه بپردازیم که جزء لاینفک زندگی هر زنی است و نگرانی هایی برایشان به وجود می آورد و حتی ممکن است در برخی از موارد زندگی شان را فلج کند و به یاس و ناامیدی بکشاند.

وجود فیبروم رحم در دوران بارداری یکی از همان نگرانی ها است که هر زنی اگر  از آن با خبر شود به این نگرانی و خیال پردازی های وحشتناک ادامه می دهد، ” چطور می شود و چه باید کرد؟” از رایج ترین سخنان بر سر زبان این افراد است. ناباروری هم یکی از همین مشکلات است خانم ها در مقاطع مختلف زندگی شان، با آن دست و پنجه نرم می کنند. فیبروم در رحم چیست و چگونه ایجاد می شوند؟ این که چه عواملی در ناباروری خانم ها نقش دارند؟ از جمله پرسش هایی است که در نوشتار پیش رو به آن پاسخ می دهیم تا ابهامات موجود در ذهن مخاطبین تا حدودی برطرف شود.

در ادامه می توانید نمونه ای از عمل جراحی فیبروم رحم را ملاحظه نمایید که توسط دکتر نصرت نقاب انجام شده است.

فیبروم رحم چیست؟

محتوا پنهان

توده های خوش خیم رحم که از عضله رحم منشا می گیرند فیبروم رحم یا میوم نامیده می شوند. فیبروم های رحم در میان بانوان بسیار شایع هستند تقریبا ۸۰ درصد خانم ها به این بیماری دچار می شوند. همچنین فیبروم های رحم خطرناک نیستند و منجر به سرطان نمی شوند. در بسیاری از بانوان در طول زندگی فیبروم رحم ایجاد می شود ولی اکثر آنها نمی دانند که فیبروم رحم دارند زیرا در اغلب مواقع بدون علامت می باشد. متخصص زنان ممکن است به طور تصادفی طی یک سونوگرافی یا آزمایش از لگن بیمار تشخیص دهد که فرد دارای فیبروم رحم می باشد

یکی از مشکلات خیلی شایع که خانم ها به آن خاطر به بهترین متخصص زنان مراجعه می کنند، وجود فیبروم های رحمی است. فیبروم، توده های غیر سرطانی هستند که در بافت ماهیچه ای رحم رشد می کنند. اندازه این فیبروم ها بسیار متغیر می باشند. فیروم های رحم شایع ترین تومورهای خوش خیم در خانم است اما می توان گفت تقریبا نصف این خانم هایی که به عارضه فیبروم دچار هستند، این فیبروم مشکلی برای آن ها ایجاد نمی کند و به صورت اتفاقی در حین معاینه و یا سونوگرافی تشخیص داده می شود. بنابراین در همه موارد برای فیبروم ها دارو و یا جراحی تجویز نمی شود. تنها باید در مدت زمان های تعیین شده از نظر سایز توسط متخصص زنان پیگیری گردد.

فیبروم رحم توده ای غیر طبیعی می باشد که در رحم رشد می کند  . برخی مواقع این توده ها بسیار بزرگ می شوند و موجب درد در قسمت شکم می شوند و نیز موجب می شود که دوران قاعدگی بسیار دردناک باشد . در موقعی که توده ها بسیار بزرگ نباشند درد و علائم خاصی ندارند . دلیل به وجود آمدن فیبروم رحم نامعلوم می باشد و بیشتر اوقات این توده ها سرطانی نیستند. فیبروم رحم در زنان بسیار رایج می باشد و اصولا فاقد درد و علائم می باشد . اگر می خواهید روش درمان این بیماری را بدانید می توانید از صحبت های دکتر نصرت نقاب که دررابطه با این بیماری مقاله ای را تهیه کرده است بهره ببرید .

فیبروم رحم دارای چه علائمی می باشد؟

نشانه ای که فیبروم رحم در بدن به وجود می آورد تا اندازه زیادی به سایز و نحوه قرار گرفتن آن در بدن وابسته است . اگرچه فیبروم بسیار کوچک باشد یا فرد در دوران یائسگی به سر ببرد احتمالا وجود فیبروم رحم با هیچ نوع علائمی همراه نمی باشد .

علائم کلی فیبروم رحم

  • تکرر ادرار
  • مشکل در تخلیه شدن مثانه
  • یبوست
  • کمردرد یا پادرد
  • خونریزی بسیار زیاد با وجود لخته های خون در فصل ها و یا زمان عادت ماهانه
  • احساس درد در کمر یا ناراحتی در لگن
  • افزایش درد در زمان قاعدگی
  • احساس درد در زمان برقراری رابطه جنسی
  • دوره های عادت ماهانه بسیار طولانی و سنگین
  • فشار در شکم
  • ورم و بزرگ شدن شکم
  • سوزش یا درد در حین دفع ادرار

محل رشد فیبروم ها

بیشتر فیبروم های رحم در نواحی زیر ایجاد می شوند:

  • ساب سروزال (شایع ترین)
  • داخل حرفه رحم
  • زیر مخاطی (کمتر شایع)

گاهی اوقات، فیبروئیدها در رباط های وسیع (داخل رگ)، لوله های فالوپ یا دهانه رحم ایجاد می شوند. اغلب فیبروئیدها متعدد هستند و هر کدام بر روی یک سلول ماهیچه ای صاف تکامل می یابند و منشاء آنها مونوکلونال است. از آنجا که آنها به استروژن پاسخ می دهند، فیبروم ها در طول دوران باروری بزرگ می شوند و بعد از یائسگی اندازه آنها کاهش می یابد.

انواع فیبروم رحم

فیبروم ها می توانند داخل یا روی رحم قرار بگیرند. انواع فیبروم رحم شامل:

  • فیبروم درونی : این نوع فیبروم رایج ترین شکل فیبروم رحم می باشد و در دیواره ماهیچه ای رحم ایجاد می شود . فیبروم درونی می تواند بزرگ شود و موجب کشیدگی و بزرگ شدن رحم شود .
  • فیبروم ساب سروز : این نوع از فیبروم رحم همچنین در بیرون از آن شکل می گیرد و رشد کردن فیبروم موجب می شود یک سمت رحم بزرگ تر به نظر آید .
  • فیبروم ساقه دار : زمانی که فیبروم ساب سروز قاعده ای باریک و دراز پیدا می کند به فیبروم ساقه دار تبدیل می شود .
  • فیبروم ساب موکوزال : این نوع فیبروم همچنین در سطح میانی ماهیچه بیرون از رحم رشد می کند . این دسته از فیبروم ها خیلی کم پیش می آید که ایجاد شوند . اما در صورت ایجاد آن موجب دردهای عادت ماهانه و خونریزی بسیاری می شود و نیز مشکلاتی همچنین در بارداری فرد ایجاد می شوند .

فیبروم رحم چه افرادی را تهدید می کند؟

  • زنان باردار
  • افرادی که در رده سنی بیشتر از ۳۰ سال هستند
  • کسانی که نژاد آمریکایی – آفریقایی دارند
  • کسانی که اضافه وزن دارند

تشخیص فیبروم رحم

جهت انجام آزمایش های مورد نیاز نواحی لگن می بایستی به متخصص درمان نازایی مراجعه شود . این آزمایش موقعیت – اندازه و شکل رحم را بررسی و معاینه می کند . امکان دارد آزمایشات دیگری هم انجام شود که به شرح ذیل می باشد :

  • سونوگرافی
  • ام آر آی لگن
فیبروم-رحم

درمان فیبروم رحم

فیبروم یک توده خوش خیم است که احتمال بدخیمی بسیار کمی دارد. زمانی که فیبروم باعث خونریزی های غیرطبیعی ، درد ، فشار روی مثانه شود و یا زمانی که محل نامناسبی داشته باشد (برای مثال داخل حفره رحم باشد که خونریزی های غیرطبیعی برای فرد ایجاد می کند و یا فیبروم های داخل جداره بزرگ ) ، قبل از درمان ناباوری با IVF باید درمان شوند.

بر اساس سن و شرایط بیمار ممکن است بیمار کاندید برداشت فیبروم و یا برداشت رحم باشد . زمانی که فیبروم درون حفره رحم وجود دارد می توان با انجام عمل بسته هیستروسکوپی فیبروم را خارج نماییم. درمان های دارویی به صورت موقت می تواند علائم فیبروم را کاهش دهد و برای افرادی استفاده می شود که دچار کم خونی های شدید هستند به این صورت که متخصص قبل از اینکه بخواهد جراحی برای آن ها انجام دهد، درمان های دارویی تجویز می شود که کم خونی های بیمار اصلاح شده و بیمار  بعد از مدتی برای انجام جراحی آماده می شود.

انواع درمان فیبروم رحم

درمان فیبروم رحم کاملا بستگی به سن – وضعیت سلامت فرد و سایز فیبروم دارد .

  • داروها
  • جراحی

استفاده از روش های سنتی برای درمان فیبروم رحم

استفاده از روش های سنتی و درمان های گیاهی تاثیری در کاهش سایز فیبروم نخواهد داشت. بلکه ممکن است با استفاده از این داروها، افراد از پیگیری و مراجعه به پزشک و استفاده از درمان های صحیح فیبروم غافل شوند.

علل ایجاد فیبروم رحم

علل مشخصی ندارد اما دلایلی وجود دارد که به شرح ذیل می باشد

هورمون ها : استروژن و پروژسترون هورمون هایی می باشد که از تخمدان ها تولید و ترشح می شوند . این هورمون ها کمک می کنند تا پس از هر عاددت ماهانه پوشش رحمی از اول ایجاد شود که امکان وجود فیبروم را در رحم را بیشتر می کند .

  • سابقه خانوادگی
  • بارداری

فیبروم توده بدخیم است؟

خیر مطابق به نظر دکتر نصرت نقاب متخصص زنان و نازایی؛ فیبروم یک توده خوش خیم است که احتمال بدخیمی بسیار کمی دارد. زمانی که فیبروم باعث خونریزی های غیر طبیعی، درد ، فشار روی مثانه شود و یا زمانی که محل نامناسبی داشته باشد، برای مثال داخل حفره رحم باشد و باعث خونریزی های غیر طبیعی برای فرد شود و یا داخل جداره بزرگ قبل از انجام IVF برای ناباروری قرار گیرند، برای به طور قطعی درمان گردد.

فیبروم-رحم

چه عواملی در بروز فیبروم رحم نقش دارند؟

پزشکان بر این باورند که فیبروم های رحم از یک سلول بنیادی در بافت عضلانی رحم به نام میومتریم ایجاد می شوند. در این حالت  یک سلول به طور مکرر تقسیم می شود و در نهایت منجر به تشکیل یک توده لاستیکی متمایز از دیگر بافت ها می شود.

الگوی رشد فیبروم های رحم متفاوت می باشد. ممکن است به آرامی یا به سرعت رشد کنند یا با اندازه ثابتی باقی بمانند. بعضی از فیبروم ها از طریق یک جهش ناگهانی رشد می کنند و برخی دیگر ممکن است خود به خود کوچک شوند. بسیاری از فیبروم های موجود در دوران بارداری هم، پس از بارداری کوچک شده یا ناپدید می شوند به طوری که رحم به اندازه طبیعی خود بازمی گردد.

  • تغییرات ژنتیکی: بسیاری از فیبروم ها در اثر تغییرات در ژن هایی ایجاد می شوند که از دیگر سلول های طبیعی عضلانی رحم متفاوت هستند. ژنتیک، وراثت، به این معنا است اگر در خانواده یا اطرافیان نزدیک تان فردی مبتلا به فیبروم باشد ، شانس ابتلا شما نیز بیشتر می شود، پس باید مراقبت های ضروری را انجام دهید تا از سلامتی خود محافظت کنید.
  • هورمون های استروژن و پروژسترون: این دو هورمون باعث رشد رحم در طول هر دوره قاعدگی جهت آماده سازی برای بارداری می شوند، ولی به نظر می رسد که این دو هورمون میتوانند باعث رشد فیبروم های رحمی شوند. فیبروم ها میزان حاوی استروژن و پروژسترون بیشتری نسبت به سلول های طبیعی عضلانی رحم هستند. با توجه به کاهش تولید هورمون ها پس از یائسگی، تعداد و اندازه فیبروم ها کاهش می یابد.
  • سایر عوامل رشد: برخی مواد غذایی مانند فاکتورهای رشد انسولین که به نگهداری بافت های بدن کمک می کنند نیز می توانند در رشد فیبروم های رحم موثر باشند.
  • تغییرات هورمونی؛ کم بودن ترشح هورمونی به نام پروژسترون
  • عدم رعایت رژیم غذایی سالم و کم بودن میوه و سبزیجات در خانم ها می تواند موجب پیدایش فیبروم در رحم شود.
  • چاقی
  • شرایط محیطی استرس زا
  • هورمون تراپی در زنان یائسه شده

عوامل خطر فیبروم رحم

برخی از عوامل دیگر می توانند بر رشد فیبروم رحم تاثیر بگذارند که عبارتند از:

  • وراثت: اگر مادر یا خواهر شما فیبروم رحم داشته باشد شما در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید.
  • نژاد: در زنان سیاه پوست خطر ابتلا به فیبروم های رحم بیشتر نسبت به زنان سایر نژادها می باشد. علاوه بر این، زنان سیاه پوست می توانند در سنین جوانی بیشتر به این بیماری مبتلا شوند و احتمالا فیبروم های بیشتری نیز دارند.
  • عوامل محیطی: عواملی مانند شروع قاعدگی در سنین پایین، استفاده از روش های کنترل بارداری، چاقی، کمبود ویتامین D، مصرف بالای گوشت قرمز، مصرف کم سبزیجات و میوه های تازهف و نوشیدن الکل مانند آبجو می توانند خطر ابتلا به فیبروم رحم را افزایش دهند.

عوارض جانبی فیبروم رحم

اگرچه فیبروم های رحم معمولا خطرناک نیستند ولی ممکن است باعث ناراحتی شوند و می توانند منجر به عوارضی مانند کم خونی ناشی از خونریزی شدید شوند.

بارداری و فیبروم رحم

فیبروم های رحم معمولا در عدم باروری تاثیری ندارند ولی با این حال ممکن است فیبروم ها به خصوص فیبروم های ساب موکوزال می توانند باعث ناباروری شوند. فیبروم ها همچنین ممکن است عوارض حاملگی خاصی مانند  محدودیت رشد جنین یا زایمان زودرس را افزایش دهند.

درمان فیبروم رحم

در ابتدا یکی از ساده ترین راه های درمانی فیبروم رحمی تشخیص به موقع آن است اگر خیلی زود توسط چکاپ های دوره ای تشخیص داده شوند، بالطبع روند درمانی راحت تری را طی خواهد کرد و بهبودی سریع تر حاصل می گردد. اگر چه راهکار های درمانی دیگری نیز وجود دارد که می تواند بهبودی کامل را بر زنان مبتلا فراهم آورد. پزشک برای کنترل و جلوگیری از رشد فیبروم های رحمی از دارو درمانی استفاده می کند این درمان در مراحل اولیه رشد فیبروم موثر می باشند. البته فیبروم های بدون علامت نیازی به درمان ندارد. بیماران باید به صورت دوره ای مورد ارزیابی مجدد قرار گیرند (به عنوان مثال، هر ۶ تا ۱۲ ماه). در مورد فیبروم های علامت دار، گزینه های پزشکی، از جمله سرکوب هورمون های تخمدان برای جلوگیری از خونریزی می باشد. با این حال، پزشکان باید قبل از انجام عمل جراحی، ابتدا سعی کنند درمان پزشکی را امتحان کنند. هورمون آزادکننده گنادوتروپین‌ها (GnRH) را می توان قبل از عمل برای کوچک کردن بافت های فیبروم تجویز کرد. این داروها اغلب قاعدگی را متوقف کرده و باعث افزایش شمارش خون می شوند. در زنان یائسه، معمولاً می توان روش های درمانی دیگری را امتحان کرد زیرا علائم ممکن است با کاهش اندازه فیبروم بعد از یائسگی برطرف شوند.

درمان دارویی فیبروم رحم

چندین دارو برای تسکین علائم، کاهش رشد فیبروم یا هر دو مورد استفاده قرار می گیرد:

  • آگونیست های GnRH
  • پروژستین
  • آنتی پروژستین
  • تعدیل‌کننده انتخابی گیرنده استروژن یا باختصار SERM
  • دانازول
  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)
  • ترانگزامیک اسید

تغییر سبک زندگی

حفظ وزن ایده آل و مناسب ممکن است به کاهش بروز فیبروم رحمی کمک کند. ورزش کافی و داشتن رژیم غذایی صحیح نیز ممکن است به این امر کمک کند. به طور کلی، رژیم غذایی کم گوشت قرمز و سبزیجات سبز زیاد ممکن است به کاهش شیوع و شدت فیبروم در برخی افراد کمک کند.

روش های غیر جراحی

برخی فیبروم های علامتی رحم ممکن است از طریق روش های غیر تهاجمی مانند آمبولیزاسیون شریان رحم و میولیز فرکانس رادیویی از بین بروند. این روش ها خون رسانی به فیبروم را قطع می کند. جراحی سونوگرافی متمرکز با هدایت MRI (FUS) نمونه ای از تکنیک جدیدتری است که از امواج صوتی برای از بین بردن فیبروم ها استفاده می کند.

عمل جراحی

  • جراحی میومکتومی چگونه انجام می شود؟
  • آیا جراحی میومکتومی دارای عوارضی است؟
  • آیا جراحی میومکتومی موجب نازایی می شود؟
  • بهترین گزینه ها برای انجام جراحی میومکتومی چه کسانی هستند؟

یکی از مهم ترین جراحی هایی که برای زنان انجام می شود جراحی میومکتومی می باشد. در واقع زنانی که با مشکلاتی در ناحیه رحم و با فیبروم های رحمی رو به رو شده اند، برای انجام روند درمان باید تحت جراحی میومکتومی قرار گیرند تا بسیاری از مشکلات شان برطرف شود.

فیبروئیدهای رحمی گاهی با روش های جراحی کم تهاجمی، از طریق شکم یا لگن درمان می شوند. این جراحی ها شامل: عمل هیسترکتومی، هایفوتراپی، جراحی میومکتومی می شوند که پزشک بنا به صلاح دید خود و هم چنین وضعیت جسمی و روحی بیمار هر کدام را انتخاب و اعمال می کند. برخی از موارد فیبروئیدها ممکن است با روشی به نام میومکتومی شکمی درمان شوند که در آن فیبروئیدهای مشکل دار با جراحی برداشته می شوند.

جراحی میومکتومی به جراحی ای گفته می شود که در طی آن فیبروم های رحمی تخلیه شده و علائم و عوارضی که در پی فیبروم ها ایجاد شده است از بین می رود.

جراحی میومکتومی چرا انجام می شود؟

در واقع زمانی که فیبروم های رحمی یکسری علائمی را ایجاد کنند که روند طبیعی زندگی زنان را با اختلال روبر کرده باشد این جراحی انجام می شود.

برای مثال برای کاهش درد ها و نیز خونریزی هایی که در اثر فیبروم هایی رحمی ایجاد شده اند و نیز برای کاهش خونریزی های ناشی از فیبروم های رحمی جراحی میومکتومی انجام می شود.

از مهم ترین دلایل انجام جراحی میومکتومی این است که این فیبروم ها مانعی بر سر راه بارداری زنان هستند که با جراحی می توانند امکان باروری را در زنان افزایش دهند.

بنابراین در تمامی تکنیک هایی که در جراحی میومکتومی بکار گرفته می شود مهم ترین توجه پزشکان این است که آسیبی به رحم و نواحی داخلی شکمی وارد نشود.

عوارض احتمالی جراحی میوکتومی

بعد از جراحی میومکتومی یکسری عوارض و پیامد هایی رخ خواهد داد که تا حدودی طبیعی هستند اما اگر طول بکشد باید اقداماتی جدی در جهت بهبود آن ها انجام داد.

برای مثال از مهم ترین عوارض این جراحی :

  • خونریزی ؛ خونریزی از جمله عارضه هایی است که تا حدودی طبیعی است اما گر میزان خونریزی بیش از حد معمولی باشد باید حساس شد و با پزشک تان درمیان بگذارید.
  • ایجاد اسکار
  • چسبندگی های رحمی که در موارد نادری اتفاق می افتد
  • انسداد روده

تمامی این عوارض احتمالی هستند و در صورتی که بهترین تکنیک های جراحی بکار گرفته شود می تواند احتمال بروز آن ها به کمترین حد برسد.

از این رو بهتر است که در انتخاب پزشکی که قرار است این جراحی را برای شما انجام دهد نهایت دقت را داشته باشید.

جراحی میومکتومی و نازایی

از مهم ترین نگران هایی که زنان دارند این است که مبادا جراحی میومکتومی موجب نازایی و ناباروری در زنان شود. باید بگوییم که این جراحی هیچ گونه آسیبی به دستگاه باروری زنان نمی زند و زنان می توانند باروری را مجددا تجربه کنند.

از سوی دیگر نیز اساسا این جراحی برای زنانی انجام می شود که تصمیم دارند که در آینده باردار شوند. بنابراین در این زمینه هیچ جای نگرانی وجود ندارد و می توانید برای روند درمان به انجام جراحی میومکتومی بپردازید.

بهترین گزینه ها برای انجام جراحی میومکتومی

  • زنانی که در سن باروری هستند و نمی خواهند رحم شان برداشته شود؛ در واقع این زنان به جهت اینکه در آینده برای بارداری تصمیم دارند بهتر است که میومکتومی انجام دهند تا رحم و تخمدان های آنها سالم باقی بماند و بتوانند باردار شوند.
  • زنانی که در سنین پایین هستند و نمی خواهند علائم یائسگی را زودتر تجربه کنند؛ در مواردی که سایر جراحی ها روی زنان انجام می شود و رحم و تخمدان هایشان برداشت می شوند نسبت به سایر زنان زودتر علائم یائسگی را تجربه می کنند و روند پیری آن ها آغاز می شود. زیرا تمامی هورمون های زنانه شان در داخل تخمدان ها ترشح می شود که دیگر وجود ندارد. بنابراین دچار پیری زود رس می شوند.

*مهم ترین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که جراحی اخرین گزینه درمانی است که از سوی پزشکان انجام می شود. بنابراین ابتدا برای همه زنان سایر روش های درمانی انجام می شود تا در نهایت در شرایط حاد زنانی که وضعیت وخیمی دارند جراحی میومکتومی برای آنها انجام می شود.

انتخاب درمان مناسب فیبروم رحم

بر اساس سن و شرایط بیمار ممکن است متخصص تشخیص دهد که فرد کاندید برداشت فیبروم و یا برداشت کل رحم باشد. زمانی که فیبروم داخل حفره رحم است، می توان توسط عمل بسته هیستروسکوپی فیبروم را خارج کنیم.

درمان های دارویی که به صورت موقت ممکن است علائم فیبروم را کاهش دهد برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که دچار کم خونی های شدید هستند که متخصص قبل از اینکه قصد انجام جراحی برای این افراد را داشته باشد، دارو تجویز می کند تا کم خونی بیمار اصلاح شود و بیمار را بعد از مدتی برای جراحی آماده نمود.

روش سنتی برای درمان فیبروم رحم

استفاده از روش های سنتی و درمان های گیاهی تاثیری در کاهش سایز فیبروم ها ندارد ولی ممکن است با استفاده از این دارو ها افراد از پیگیری و مراجعه به پزشک و درمان های صحیح و مناسب فیبروم غافل شوند.

عوارض فیبروم رحم

درصورت عدم درمان این عارضه می تواند خطرات بیشتری برای فرد بیمار ایجاد کند، درادامه به برخی از عوارض جانبی این بیماری اشاره خواهیم کرد تا کسانی که از فیبروم رحمی رنج می برند برای درمان این عارضه هر چه سریع ترداقدام کنند تا عوارض بیشتری دامن گیرشان نشود.

در این صورت اگر رشد فیبروم در رحم به حدی باشد که بتواند دهانه لوله فالوپ رحم را مسدود کند خود می تواند از دلایل ناباروری بر شمرده شود. در برخی  از موارد که خانم ها با وجود فیبروم رحمی باردار می شوند این عارضه می تواند باعث سقط جنین یا زایمان زودرس شود و تجربه ناموفقی را برای مادر رقم بزند.

یائسگی زودرس بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا یکی از علل ناباروری در زنان محسوب می شود.  دکتر نصرت نقاب فوق تخصص نازایی در اهواز می توانند شما را در این رابطه راهنمایی کنند. در صورت تمایل با شماره های مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید پیج اینستاگرام ایشان را مشاهده کنید.

آیا زنانی که فیبروم دارند بارداری می شوند؟

بله ممکن است خانم های که به فیبروم رحمی مبتلا شده اند هم باردار شوند، اما اندازه و شکل آن نیز مهم می باشند، اگر فیبروم بزرگ باشد باید توجه نمود که قبل از بارداری شناسایی و درمان کرد و بعد اقدام به بارداری نمود.

جلوگیری از ابتلا به فیبروم های رحم

اگرچه محققان به مطالعه درباره علل ایجاد فیبروم های رحم ادامه می دهند ولی شواهد علمی کمی در مورد چگونگی جلوگیری از آنها در دسترس می باشد. در حالت کلی جلوگیری از فیبروم ها ممکن نیست اما تنها درصد کمی از این فیبروم ها نیاز به درمان دارند.

همچنین با انتخاب شیوه سالم زندگی مانند داشتن تناسب اندان و مصرف میوه ها و سبزیجات، شما می توانید خطر ابتلا به فیبروم رحم را کاهش دهید.

نکاتی ضروری در خصوص فیبروم رحم در دوران بارداری

  • فیبروم ها در دوران بلوغ به ندرت مشاهده می شود، اما در دوران بارداری بسیار شایع خواهد بود.
  • توجه داشته باشید که این توده های غیر سرطانی به کندی رشد می کنند. در اکثر موارد فیبروم ها خوش خیم هستند و می توانند در نقاط مختلفی از رحم ایجاد شوند و رشد کنند.
  • در مقابل اضافه وزنی که موجب تماس طولانی مدت استروژن با بدن هستند، از عوامل تاثیر گذار در وجود فیبروم رحم به حساب می آیند، ورزش کردن و انجام تمرینات بدنی طولانی مدت، می تواند این رابطه طولانی را کاهش دهد که در نتیجه شانس ابتلا به فیبروم رحم را نیز کاهش می دهد و هم چنین می تواند به عنوان سپری در برابر بزرگ شدن فیبروم ها مقاومت کند.

بهترین متخصص درمان ناباروری

  • متخصص ناباروری به شناسایی علل ایجاد نازایی در خانم ها می پردازد و سپس با شناخت علت به درمان ناباروری می پردازد.
  • برای این که یک درمان موفقیت آمیزی داشته باشید از بهترین متخصص درمان ناباروری کمک بگیرید.
  • در انتخاب بهترین متخصص ناباروری نهایت دقت و تلاش خود را به کار گیرید تا عارضه های ناخوشایندی شامل شما نشود.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

در صورتی که مشکلات زیر را دارید به متخصص زنان مراجعه کنید:

  • درد لگن شما از بین نمی رود.
  • دوره های قاعدگی بیش از حد دردناک و طولانی
  • خونریزی بین دوره های قاعدگی
  • مشکل در خالی شدن مثانه

در صورتی که خونریزی شدید یا درد حاد در ناحیه لگن دارید سریعا به مراقبت های پزشکی مراجعه نمایید.

فیبروم رحم چه افرادی را تهدید می کند

  • زنان باردار
  • افرادی که در رده سنی بیشتر از ۳۰ سال هستند
  • کسانی که نژاد آمریکایی – آفریقایی دارند
  • کسانی که اضافه وزن دارند

تشخیص فیبروم رحم

فیبروم رحم دارای چه علائمی می باشد؟ نشانه ای که فیبروم رحم در بدن به وجود می آورد تا اندازه زیادی به سایز و نحوه قرار گرفتن آن در بدن وابسته است . اگرچه فیبروم بسیار کوچک باشد یا فرد در دوران یائسگی به سر ببرد احتمالا وجود فیبروم رحم با هیچ نوع علائمی همراه نمی باشد .

جهت انجام آزمایش های مورد نیاز نواحی لگن می بایستی به متخصص درمان نازایی مراجعه شود . این آزمایش موقعیت – اندازه و شکل رحم را بررسی و معاینه می کند . امکان دارد آزمایشات دیگری هم انجام شود که به شرح ذیل می باشد :

  • سونوگرافی
  • ام آر آی لگن

نتیجه گیری

یکی از مشکلات بسیار شایع که خانم ها به متخصص زنان مراجعه می کنند ، وجود فیبروم های رحمی است. فیبروم های رحمی شایع ترین تومور های خوش خیم در خانم ها است. برای خانم هایی که فیبروم دارند این فیبروم مشکلی برای آن ها ایجاد نمی کند و عموما به صورت اتفاقی و در حین معاینه و سونوگرافی تشخیص داده می شوند. درنتیجه همه فیبروم ها به دارو و یا جراحی احتیاج ندارند. تنها باید در مدت زمان های تعیین شده از نظر سایز توسط پزشک پیگیری شوند.

البته به جرات می توان گفت اکثر فیبروم ها در اندازه های مشخصی که هیچ عوارضی را به دنبال ندارد، نیازی به درمان جراحی ندارد و صرفاٌ باید مدام مورد چکاپ و بررسی قرار بگیرند تا از بروز عواقب بعدی آن جلوگیری شود. سونوگرافی و معاینات متعدد فیزیکی از عواملی هستند که می توانند از بروز فیبروم پیشگیری کنند و هم چنین اگر هر گونه عارضه ی دیگری در ناحیه رحم و اندام تناسلی زنان باشد، شناسایی شده و در اولین زمان ممکن درمان می گردد.

هر چند فیبروم های رحم خطرناک نیستند و منجر به سرطان نمی شوند ولی بهتر است پس از تشخیص توسط متخصص زنان حتما تحت درمان قرار بگیرید تا به عوارض جانبی آن مانند کم خونی ناشی از خونریزی دچار نشوید. در طول نوشتار مهم ترین اطلاعاتی که در زمینه جراحی میومکتومی وجود دارد را در اختیار شما قرار دادیم. امید است که بتوانید با استفاده از این اطلاعات بهترین تصمیمات را در جهت درمان مشکلات پیش آمده اتخاذ کنید. از سوی دیگر نیز بهترین جراحانی هستند که می توانند با بالاترین توانمندی این جراحی را برای شما انجام دهند و بهترین نتایج درمانی را رقم بزنند.​

فیبروم رحم یک مشکل خاموش است که علائم خاصی ندارد و به فرد اسیبی وارد نمی کند و ممکن است خود به خود از بین رود و یا کوچک شود. اما باید اندازه آن توسط متخصص زنان بررسی شود. همانطور که ذکر شد در حالت هایی که سایز آن بزرگ شده است و یا در بارداری و دوران قاعدگی منظم مشکل ایجاد نموده ، تحت درمان قرار می گیرد. انتخاب درمان و روش مناسب آن توسط متخصص صورت می گیرد و تجویز سرخود دارو می تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد.

دکتر نصرت نقاب

فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری وivf عضوانجمن ناباروری ایران رتبه برتر کنکور ورودی دانشکده پزشکی شیراز بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان از دانشکده علوم پزشکی همدان فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری وivf از پژوهشکده علوم تولید مثل یزد برگزیده هفتمین کنگره بین المللی علوم تولید مثل و دومین کنگره ژنتیک تولید مثل یزد سال ۲۰۱۷ سخنرانی در مورد شکست مکرر لانه گزینی در سال ۹۴ که توسط مرکز تحقیقات ناباروری دانشگاه علوم پزشکی یزد برگزار گردید.

2 thoughts on “بهترین روش درمان فیبروم رحم

  1. مریم حمیداوی - ژوئن 27, 2021 در 4:12 ب.ظ

    سلام من یه نوبت خواستم تز ساهت چند تا چند هستین تا حضوری بیام

    پاسخ
    • دکتر نصرت نقاب - جولای 3, 2021 در 2:21 ق.ظ

      سلام لطفا با این شماره تماس حاصل فرمایید:
      ۵۴ ۴۵ ۳۶ ۳۳ [۰۶۱]

      پاسخ

پاسخ

3 × 5 =

مدت زمان مطالعه ۲۲ دقیقه
تماس با پزشک