تاثیر یائسگی زودرس در بارداری
یائسگی، نارسایی تخمدان، یائسگی زودرس، ناباروری و هزاران واژه هولناک دیگر می تواند یک زن را در گردابی از تفکرات غرق کند. شما چطور؟ آیا تا به حال به این واژه ها .فکر کرده اید؟ همین طور که در حال خواندن این مقاله هستید هزاران نفر در پی درمان این بیماری ها هستند. برخی توانسته اند راه درمان را بیابند و برخی هنوز پزشکان مختلف را جستجو میکنند.
یکی از مهمترین رویدادهایی که در طول زندگی یک زن رخ میدهد تجربه یائسگی است. گرچه یائسگی به عنوان رخدادی معمول شناخته میشود، اما زمان آن که فرارسد همین اتفاق معمول تبدیل به دغدغه اصلی بانوان خواهد شد.
حال تصور کنید که یائسگی قدری زودتر از موعد برای یک زن اتفاق بیفتد، فرآیندی که دیگر یک اتفاق معمول نخواهد بود. حال دیگر دغدغه یک زن افسردگی و یا کم شدن لذت جنسی نیست، بلکه ترس از ناباروری نیز به آن اضافه شده است.
اگر شما خواننده عزیز نگران بروز یائسگی زودرس هستید خواندن این مطلب را از دست ندهید:
علائم یائسگی زودرس
یائسگی زودرس در تمام افراد علائم نسبتا مشترکی دارد ازجمله:
خونریزی شدید
لکه بینی
فواصل زمانی طولانی میان سیکل های قاعدگی
قاعدگی طولانی مدت
علاوه بر این علائم شایع، می توان ازعلائم دیگری نیز نام برد ازجمله:
خشکی ناحیه تناسلی
اختلال در خواب شبانه
نوسانات خلقی
تغییر در تمایلات جنسی
تعرق شبانه
گرگرفتگی
تشحیص یائسگی زودرس
پس از بروز علائم فوق الذکر، لازم است فرد به پزشک متخصص مراجعه نموده و آزمایشات لازم جهت تشخیص قطعی یائسگی را انجام دهد. به طور معمول جهت تشخیص این مشکل سطح چهار هورمون در بدن بررسی می گردد ازجمله:
هورمون استروژن: در دوران یائسگی سطح این هورمون کاهش می یابد.
هورمون آنتی مولرین که با نام اختصاری AMH شناخته می گردد.
هورمون تحریک فولیکول (FSH)
هورمون تحریک کننده تیرئید
تست پرولاکتین
تست ژن FMR1
تست کاریوتیپ
تشخیص یائسگی از نارسایی زودرس تخمدان
اغلب افراد این دو عبارت را با یکدیگر اشتباه میگیرند و هر دورا به یک معنا تعبیر میکنند. اما زمان آن رسیده که این باور نادرست اصلاح شود. باید توجه داشته باشید که نارسایی زودرس تخمدان در سنی قبل از ۴۰ سالگی رخ میدهد و از این جهت با یائسگی که در سنین بعد از ۴۰ سالگی اتفاق می افتد متفاوت است.
تفاوت دیگر یائسگی با نارسایی زودرس تخمدان یا همان یائسگی زودرس در امکان باروری بانوان است، به این صورت که با یائسگی بانوان دیگر امکان باروری نخواهند داشت، اما با یائسگی زودرس این امکان کماکان پابرجاست. در واقع یائسگی زودرس به نوعی علت ناباروری در بانوان است. نکته قابل توجه دیگر در این است که در بانوانی که دچار یائسگی زودرس میشوند، دوره های ماهیانه نامنظم نیز مشاهده میشود.
مشکلات ناشی از یائسگی زودرس
یائسگی زودرس ممکن است مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند و یا در تشدید برخی عارضه ها تاثیرگذار باشد ازجمله:
ناباروری: اصلی ترین معضل حاصل از یائسگی زودس، احتمال ناباروری می باشد.
پوکی استخوان
افسردگی
احتمال ایجاد حص اضطراب در فرد
تشدید بیماری های قلبی
زوال عقل در موارد نادر
چرا زودتر از موعد یائسه میشوید؟
باید بدانید که علت اصلی یائسگی زودرس هنوز به طور قطع مشخص نشده است، لذا عللی که بیان میشود گاها علل احتمالی هستند. اما از جمله مواردی که برای یائسگی زودرس بر شمردهاند میتوان موارد زیر را نام برد:
- اگر تخمدان ها به عمکرد غده هیپوفیز که تنظیم کننده هورمونهای تخمدان است پاسخ ندهد احتمال بروز یائسگی زودرس وجود دارد.
- مصرف برخی داروها
- شیمیدرمانی و پرتودرمانی
- مشکلات کروموزومی و دلایل ژنتیکی
- مجاورت در محیطهای ویروسی
- کشیدن سیگار
- بیماریهایی نظیر دیابت، سل و آبسههای ناحیه لگن
- اختلالات خود ایمنی
- جراحی های تخمدان در سنین پایین
یائسگی زودرس چگونه بر ناباروری تاثیر میگذارد؟
همانطور که میدانید نام یائسگی با عدم باروری تداعی میشود که از ویژگی های یائسگی در زنان است. اما اگر یائسگی به صورت زود هنگام در فردی نمایان شود در صورتی که زمان زیادی از ابتلا به آن نگذشته باشد؛ احتمال ۱۰ درصدی بارداری وجود خواهد اشت، در غیر این صورت باید مبتلایان به فکر راهی دیگر برای باروری باشند.
برای آشنایی بیشتر می توانید مقالات درمان ناباروری در مردان و تاثیر ناباروری در تخمک گذاری را مطالعه نمایید.
درمان ناباروری در یائسگی زودرس
از جمله راههای منجر به باروری در افراد با یائسگی زودرس، دریافت تخمک است.
هورمون درمانی
گرچه درباره این نوع درمان اختلاف نظر فراوانی مبنی بر بروز سرطان وجود دارد، اما باید بگوییم هورمون درمانی یکی دیگر از درمانهای این بیماری شناخته شده است و احتمال سرطان برای افراد زیر ۴۰ سال سن به حداقل رسیده است.
تاثیر طب سنتی در درمان یائسگی زودرس
اغلب ما ایرانیها قبل از مراجعه به پزشک به خود درمانی علاقمندیم، از این جهت به جای پیگیری بیماری درصدد درمان بیماری به روش های عامه هستیم. گرچه برخی از روش های طب سنتی در برخی بیماریها موثر بوده است، اما در خصوص این مورد باید بگوییم، درمان این بیماری را در قفسه های عطاری نجویید. چه بسا که افرادی با استفاده از این روشهای درمانی از درمان اصلی بازماندهاند و یا حتی آسیبهای جبرنناپذیر را متحمل شدهاند.
کلام پایانی
گرچه درمانی مشخص برای این رویداد وجود ندارد، اما میتوانید با مصرف داروهایی که میزان استروژن را افزایش میدهند، تا حدودی از علائم یائسگی زودرس رهایی یابید. باید توجه داشته باشید که یائسگی را همچون سایه سیاهی بر زندگی خود نپندارید، اگرچه بارداری در این شرایط مشکل است؛ اما میتوانید با لقاح مصنوعی و اهدای تخمک جای خالی کودکی را در زندگیتان باز کنید. این نکته را مدنظر داشته باشید پدیده یائسگی جز لاینفک زندگی هر بانویی است، بنابراین با آن به عنوان بخشی از زندگیتان رفتار کنید.