تحریک تخمک گذاری

تحریک تخمک گذاری

بسیاری از زنان هستند که قادر به بارداری نیستند و به این منظور به متخصص زنان و نازایی مراجعه می کنند تا با استفاده از روش های تحریک تخمک گذاری بتوانند باردار شوند و لذت مادر شدن را به دست آورند. اما شاید برای بسیاری از شما پیش آمده باشد که چه روش هایی برای تحریک تخمک گذاری استفاده می شود؟ این روش ها تا چه حد موثر هستند؟

در ادامه با ما همراه باشید تا به این سوالات شما پاسخ دهیم.

تحریک-تخمک-گذاری
تحریک-تخمک-گذاری

روش های تحریک تخمک گذاری

دو روش مختلف به  منظور تحریک تخمک گذاری (القای تخمک گذاری) وجود دارد. وضعیت اول برای زنانی به کار می رود که تخمدان آنها تخمک گذاری نمی کند و دچار قاعدگی های نامنظم هستند. در این حالت هدف این است که فرد بتواند یک تخمک در هر ماه آزاد کند که با استفاده از مصرف قرص های باروری امکان پذیر است و در صورتی که این داروها موثر نباشند ممکن است به تزریق کمی از گنادوتروپین ها (هورمون های موثر در رشد، تولید مثل و عملکرد جنسی) نیاز باشد.

در وضعیت دوم زنان به طور خود به خود تخمک گذاری دارند ولی دارای ناباروری غیر قابل توضیح هستند و یا ممکن است همسرشان دچار ناباروری مردانه باشد. در چنین مواردی، هدف از القای تخمک گذاری، تحریک کردن تولید ۲ تا ۴ فولیکول بزرگ می باشد به طوری که چندین تخمک در ماه آزاد شود. این عملکرد با تزریق گنادوتروپین یا ماده محرک غده جنسی حاصل می شود  که این درمان با لقاح داخل رحمی (IUI) همراه است تا اسپرم را به تخمک ها نزدیک تر کند.

تمام زنانی که از این داروها استفاده می کنند با استفاده از اسکن اولتراسوند واژینال جهت مشاهده پاسخ و واکنش فولیکول ها در تخمدان کنترل می شوند. زمانی که قطر فولیکول ها به ۱۸ میلی متر می رسد، تخمدان آماده تخمک گذاری می شود. در یک دوره درمان ممکن است شما نیاز به ۲ تا ۴ اسکن داشته باشید که به این منظور داروهای مختلفی برای تحریک تخمدان استفاده می شود:

  • کلومیفن سیترات
  • گنادوتروپین ها (FSH و LH)
  • گنادوتروپین های کوریونیک انسانی (HCG)
  • Pregnyl (تزریق)
تحریک تخمک گذاری  به منظور بارداری انجام می شود  که دکتر نصرت نقاب فوق تخصص نازایی در اهواز می توانند شما را در این رابطه راهنمایی کنند. در صورت تمایل با شماره های مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید پیج اینستاگرام ایشان را مشاهده کنید.

تزریق FSH

در این روش پزشک شما یک دوز FSH و سایر هورمون ها را تجویز می کند و به دقت اثرات این هورمون ها را کنترل می کند و هدف این است که تا حدامکان فولیکول های شما به بلوغ برسند و از تخمک گذاری قبل از موعد آنها جلوگیری شود.

در مراکز نازایی معمولا بعد از ۳ یا ۴ روز مجددا سطح استروژن زن را بررسی می کنند و در صورتی که با این میزان دوز، پاسخ مناسبی دریافت نشود میزان دوز FSH افزایش می یابد ولی اگر پاسخ یا واکنش سریع اتفاق بیفتد ممکن است میزان دوز کاهش یابد.

معمولا پس از ۴ تا ۷ روز از تحریک تخمک گذاری زنان اولین سونوگرافی خود را انجام می دهند ومتخصص نازایی با دقت فولیکول های قابل مشاهده در سونوگرافی را بررسی می کند و ممکن است نیاز به نظارت بیشتری باشد حتی ممکن است آزمایشات خون و سونوگرافی چندین بار تکرار شود تا زمانی که قطر فولیکول ها به ۱۸ تا ۲۰ میلی لیتر برسد.

سیکل طبیعی IVF

ممکن است به یک دوره درمان ناباروری با IVF بدون هورمون نیاز داشته باشید. در طول یک سیکل طبیعی عمدتا نیاز به یک تخمک برای لقاح در آزمایشگاه می باشد. در این روش پس از تحریک تخمک گذاری، لقاح اسپرم و تخمک ها در خارج از رحم انجام می شود و پس از اینکه جنین تشکیل می شود به داخل رحم مادر منتقل می شود.

رهاسازی تخمک گذاری

استفاده از Hcg منجر به تحریک در آزاد شدن تخمک از تخمدان می شود و معمولا ۳۸ ساعت پس از تزریق تخمک ها تحریک می شوند و این تخمک ها از زمان آزاد شدن تا ۲۴ ساعت بعد باید بارور شود پس حتما در این زمان باید اسپرم باشد.

نتیجه گیری

همانطور که بیان کردیم بعضی از خانم ها به دلایلی قادر به تخمک گذاری نیستند و نیاز است تا با روش هایی تخمک آنها تحریک شود تا لقاح صورت گیرد بنابراین در این مقاله روش های مختلف برای تحریک تخمک گذاری مانند درمان ناباروری با IVF را مورد بررسی قرار دادیم.

دکتر نصرت نقاب

فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری وivf عضوانجمن ناباروری ایران رتبه برتر کنکور ورودی دانشکده پزشکی شیراز بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان از دانشکده علوم پزشکی همدان فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری وivf از پژوهشکده علوم تولید مثل یزد برگزیده هفتمین کنگره بین المللی علوم تولید مثل و دومین کنگره ژنتیک تولید مثل یزد سال ۲۰۱۷ سخنرانی در مورد شکست مکرر لانه گزینی در سال ۹۴ که توسط مرکز تحقیقات ناباروری دانشگاه علوم پزشکی یزد برگزار گردید.

پاسخ

پانزده + دو =

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
تماس با پزشک