زایمان زودرس
زایمان زودرس هنگامی رخ می دهد که انقباضات موجب شود دهانه رحم قبل از هفته ۳۷ بارداری باز شود . بارداری کامل ۴۰ هفته زمان به خود اختصاص می دهد . اگر فرد نتواند از بارداری زودرس جلوگیری کند نوزاد زودتر از زمان مشخص شده متولد می شود به همین دلیل نوزاد نارس می شود . زایمان زودرس یکی از دلایل مرگ نوزاد می باشد که می تواند موجب بیماری ریوی مزمن – تاخیر در رشد و فلج مغزی می شود . این اختلالات می تواند موجب مشکلات مالی و احساسی در خانواده شود . هر روزه درصد زایمان زودرس افزایش پیدا می کند . تحققیات ثابت کرده است در هر هشت زایمان یک زایمان زودرس وجود دارد که امکان دارد به دلیل افزایش استفاده از روش های درمانی گوناگون برای درمان باروری و زایمان در سن بالا می باشد.
چه دلایلی موجب می شود زایمان زودرس رخ دهد؟
دلیل قطعی زایمان زودرس هنوز مشخص نشده اما در برخی اوقات به دلایل زیر اتفاق می افتد
- بارداری چند قلو
- فرد در گذشته زایمان زودرس داشته است .
- رحم یا دهانه رحم دچار اختلالات و ناهنجاری شده است .
- اگر مادری به دلیل زایمان زودرس متولد شده باشد فرزند وی هم امکان دارد بر اثر زایمان زودرس متولد شود .
- گروه سنی – خانم هایی که کمتر از هفده سال و بیشتر از ۳۵ سال باردار می شوند خطر زایمان زودرس بیشتر آن ها را تهدید می کند .
- زایمان های متعدد در فواصل زمانی بسیار کم اتفاق بیفتد . اگر بارداری کمتر از ۱۸ ماه از بارداری پیشین اتفاق بیفتد امکان دارد زایمان زودرس رخ دهد .
- استعمال دخانیات و استفاده از مواد مخدر
- بیماری های لثه
- استرس بیش از حد
- ایستادن بیش از حد در دراز مدت
- خشونت های جنسی – احساسی یا فیزیکی
- مراقبت های کم دوران حاملگی
- درآمد کم
- بی توجهی به فرد باردار از لحاظ روحی
- فیبرونکتین جنین
زایمان زودرس چه علائمی دارد؟
- در قسمت پشت درد احساس می شود
- عضلات به گرفتگی دچار می شوند
- منقبض شدن
- علائمی همچون حالت تهوع – اسهال – استفراغ
- واژن خونریزی داشته باشد
- وارد شدن فشار زیاد
تشخیص زایمان زودرس
- آزمایشات لگنی جهت ارزیابی دهانه رحم – پاره شدن کیسه آب – پایین بودن جفت
- سونوگرافی های لازم
- ارزیابی رحم بدین منظور انجام می شود که فاصله بین انقباضات و فواصل میان هر کدام از آن ها بررسی شود .
- آزمایشات آزمایشگاهی
- آمنیوسنتز
پزشک به وسیله این آزمایشات روش های جلوگیری از زایمان زودرس را برای بیمار شرح می دهد . برخی مواقع دردهای نشات گرفته از زایمان زودرس به شکل خود به خودی از بین می روند .
درمان زایمان زودرس
- سر کلاژ دهانه رحم: این جراحی از زایمان زودرس جلوگیری می کند. این جراحی هنگامی تجویز می شود که علائم زودرس قبل از هفته ۲۴ بارداری رویت شود . در این روش دهانه رحم با بخیه ای محکم بخیه زده می شود . این بخیه زمانی که هفته ۳۷ بارداری می رسد کشیده می شود.
- مایعات درون وریدی : هر اندازه که مایع بیشتری استفاده شود احتمال کم آب بودن بدن کمتر می شود به همین دلیل انقباضات همچنین کمتر می شود.
- آنیت بیوتیک ها: اگرچه عفونت موجب آغاز درد زایمان شود . متخصص زنان آنتی بیوتیک را به منظور جلوگیری از منتقل شدن باکتری ها به جنین تجویز می کند .
- کورتیکواسترونیدها : اگرچه در هفته ۲۴ الی ۳۴ بارداری فرد باشد استروئید به وی تزریق می شود تا ریه های جنین تکامل یابند . از هفته ۳۴ بارداری ریه های جنین برای زایمان به بلوغ کافی می رسند .
- سولفات منیزیم : قرص ها فلج مغزی را در نوزادان که قبل از هفته ۳۲ بارداری به دنیا آمده اند کم می کند .
- توکولیتیک : توکولوتیک ها از منقبض شدن به شکل موقتی جلوگیری می کند . این متوقف شدن به مدت چند روز موجب می شود از عوامل دیگر جلوگیری شود . این ماده هنگامی که فشار خون بالا در بارداری وجود داشته باشد تجویز نمی شود.