زایمان سزارین در اهواز، روند و مراحل زایمان سزارین به چه صورت است؟
هر آن چه باید در مورد زایمان سزارین باید دانست را می توانید در این مقاله بخوانید.
خانم ها بعد از آن که دوره نه ماهه خود را می گذارنند، باید منتظر به دنیا آمدن نوزاد خود باشند. برای به دنیا آودرن نوزاد دو روش وجود دارد که هر کدام نحوه و مزایای خود دارد.
زایمان به دو دسته کلی زایمان طبیعی و زایمان سزارین دسته بندی می شود.
در فرآیند زایمان طبیعی، بدن مادر به طور خود به خودی با انقباضاتی که در لگن و رحم مادر ایجاد می کند و با فشار هایی که مادر در حین زایمان به خود وارد می کند، نوزاد را از رحم خارج می کند.
اما ممکن است در حین زایمان طبیعی و یا به طور کلی در مادر و جنین مشکل و یا بیماری وجود داشته باشد که نتوان نوزاد را به طور طبیعی و با زایمان طبیعی به دنیا آورد. در این صورت متخصص زنان اقدام به انجام زایمان سزارین می نمایند.
لازم به ذکر است که بیشتر خانم ها به دلیل ترس از درد های حین زایمان طبیعی، مایلند تا زایمان سزارین انجام دهند. اما امروزه روش های متفاوت و مختلفی وجود دارد که سبب می شود تا مادران کمترین درد را احساس نمایند.
زایمان سزارین
زایمان سزارین (یا سزارین) یک روش جراحی برای تولد نوزاد است که در آن پزشک شکم و رحم مادر را برش میزند تا نوزاد را بیرون بیاورد. این روش معمولاً زمانی انجام میشود که زایمان طبیعی (واژینال) امکانپذیر نباشد یا خطرات زیادی برای مادر یا نوزاد وجود داشته باشد.
دلایل انجام سزارین میتواند شامل موارد زیر باشد:
مضاعفات دیگر: مانند کمبود اکسیژن به نوزاد یا خونریزی زیاد در طی زایمان طبیعی.
مشکلات جنینی: مانند وضعیت نادرست جنین (مثلاً به صورت عرضی یا صورت به جلو).
عوامل مادرانه: اگر مادر دچار مشکلات سلامتی باشد که انجام زایمان طبیعی را خطرناک کند، مانند بیماریهای قلبی، دیابت یا عفونت.
زایمان طولانی یا کند: اگر پروسه زایمان طبیعی طولانی شود و پیشرفت نکند.
فشار خون بالا یا پرهاکلامپسی: این شرایط میتواند تهدیدی برای سلامت مادر و نوزاد باشد.
نحوه انجام زایمان سزارین
بعد از ایجاد برش بر روی شکم مادر، اقدام به برش زدن کیسه آب دور جنین می نمایند. این کیسه آب در تمام مدتی که نوزاد در رحم مادر قرار دارد، از جنین محافظت می کند.
بعد از خارج کردن نوزاد از این کیسه آب، بند ناف نوزاد از جای مناسب برش داده می شود. بند ناف در تمام دوران بارداری وظیفه غذا رسانی و تغذیه جنین را بر عهده دارد. ولی بعد از به دنیا آمدن نوزاد آن را برش می زنند.
بعد از گذراندن این دوم مرحله، نوبت به خارج کردن جفت جنین است. بعد از آن که جفت را خارج کردند، شکم مادر را با نخ های بخیه قابل جذب، بخیه می کنند. تمامی این مراحل توسط متخصص زنان انجام می شود.
دلایل انجام زایمان سزارین
انجام زایمان سزارین صرفا با تایید متخصص زنان و با توجه به شرایط مادر و جنین امروزه انجام می شود. زیرا متخصص زنان در همه دنیا بر این باورند که زایمان طبیعی بهتر از زایمان سزارین است. ولی در برخی از شرایط باید جنین را با زایمان سزارین به دنیا آورد.
برخی از دلایل انجام زایمان سزارین شامل :
پاره شدن کیسه آب
در صورتی که خانمی با پارگی کیسه آب رو به رو شود، باید سریعا به متخصص زنان مراجعه نماید تا به نوزاد آسیبی وارد نشود.
گره خوردن بند ناف
در برخی از موارد که مادر برای زایمان طبیعی اقدام می نماید، ممکن است بند ناف برای جنین مشکلی ایجاد نماید. به همین دلیل سریعاً، باید متخصص زنان اقدام به زایمان سزارین نماید.
چند قلویی
برخی از خانم ها بارداری های دو یا چند قلویی دارند، به همین دلیل نمی توان در این گروه از خانم ها زایمان طبیعی استفاده نمود. زیرا امکان مرگ و میر برای نوزاد وجود دارد.
چاق بودن مادر
در خانم هایی که دارای وزن زیادی هستند و نمی توانند در حین زایمان طبیعی با متخصص زنان همیاری نمایند.
درشت و سنگین بودن نوزاد
در نوزادانی که دارای وزن بالایی هستند و امکان زایمان طبیعی وجود ندارد، باید از زایمان سزارین استفاده نمود. زیرا ممکن است خارج شدن این نوزادان از واژینال سبب شود تا پارگی های پرینه شدید در مادر ایجاد نماید و مادر نیاز به انجام جراحی های ترمیمی داشته باشد.
بروز مشکل برای نوزاد در رحم
ممکن است نوزاد در حین زایمان طبیعی دچار مشکل و یا کاهش ضربان قلب شود. در این شرایط حتما باید زایمان سزارین صورت گیرد.
ابتلای مادر به برخی از بیماری ها
ممکن است مادر به دلیل ابتلا به برخی از بیماری ها امکان زایمان طبیعی نداشته باشد، باید زایمان سزارین انجام دهد.
عدم باز شدن دهانه رحم
در صورتی که زمان تولد نوزاد رسیده باشد ولی دهانه رحم به اندازه کافی باز نشده باشد و یا جنین در موقعیت نامناسب نسبت به رحم قرار گرفته باشد، باید زایمان سزارین انجام شود.
سزارین های قبلی
خانم هایی که در زایمان های قبلی خود، زایمان سزارین انجام داده اند، باید و در صورت تشخیص متخصص زنان خود، اقدام به زایمان سزارین نمایند. برای انجام زایمان مجدد به هر روشی با متخصص زنان خود مشورت نمایید.
شرایط CPD (ناپایداری سفالوپالوویک): در این شرایط ممکن است با دلیل بزرگ تر بودن سر نوزاد نسبت به دهانه رحم و یا کوچک بودن لگن مادر، باید زایمان به طور سزارین انجام شود.
تبخال تناسلی فعال
در صورتی که مادر به تبخال تناسلی فعال مبتلا باشد و قبل از بارداری آن را درمان نکرده باشد، برای جلوگیری از انتقال به نوزاد، زایمان سزارین انجام می شود.
دیابت
مادرانی که به دیابت دوران بارداری مبتلا هستند و یا خود مادر دیابت داشته است، برای کاهش عوارض بعد از وضع حمل، بهترین روش زایمان سزارین است.
پره اکلامپسی
در صورتی که مادر به فشار خون بالا در دوران بارداری مبتلا شده باشد. این عارضه سبب می شود تا میزان کمتری اکسیژن به نوزاد برسد. به همین دلیل خانم هایی که به فشار خون بالا در دوران بارداری و یا پره اکلامپسی مبتلا هستند، توصیه می شود تا زایمان سزارین انجام دهند.
نقص های مادرزادی
ممکن است نوزاد به نقص های مادرزادی مبتلا شده باشد، برای کاهش و یا جلوگیری از افزایش این عوارض زایمان سزارین انجام می شود.
مراقبت های بعد از زایمان سزارین
بعد از انجام زایمان سزارین، شرایط کمی برای مادر و اطرافیان دشوار می باشد. ولی با رعایت مراقبت های بعد از زایمان توسط خانم دکتر نقاب به خانم های عزیز گفته می شود به راحتی می توانند زمان و دوره نقاهت کوتاه تر و بهتری را تجربه نمایند.
- بعد از انجام زایمان سزارین به مدت ۱۰ روز به مادر استراحت کامل داده شود و انجام فعالیت هایی که ممکن است سبب شود تا به بخیه ها و بدنش آسیب وارد شود، اجتناب شود. در برای انجام کار های خانه نیز توسط خانواده کمک شود تا مادر بتواند به خود و نوزاد تازه به دنیا آمده اش به راحتی رسیدگی نماید.
- بعد از زایمان حتما مراقب وضعیت نوزاد بود. این مراقبت باید توسط مادر انجام شود. پس مادر باید تا حدود یک ماه بعد از تولد نوزاد خود، با کمک دیگران باید از نوزاد مراقبت های ویژه را انجام دهد.
- مادر بعد از زایمان ممکن است کمی حساس شود، پس حتما از روحی تحت توجه قرار گیرد تا مشکلی پیش نیاید.
مراقبت های فیزیکی و جسمی بعد از زایمان سزارین
- بعد از ۲۴ ساعت از زایمان سزراین حتما به مادر استحمام داشته باشد. فقط در حین حمام کردن به دلیل آن که جراحی داشته است، ممکن است به سرگیجه و یا تنگی نفس دچار شود، بهتر است با احتیاط اقدام به استحمام نماید و یا از فردی برای انجام این کار کمک بخواهد.
- بعد از انجام زایمان و ایجاد برش ممکن است مادر درد داشته باشد، به همین دلیل ممکن است متخصص زنان برای مادر مسکن و یا آنتی بیوتیک تجویز نماید. همچنین ممکن است را های ساده تری برای کاهش درد نیز پیشنهاد نماید.
- در صورتی که بر روی برش شکمی بعد از زایمان سزارین، پانسمانی گذاشته شود، قبل از ترخیص از بیمارستان برداشته می شود. همچنین ممکن است برای تسریع روند درمان مادر، دارو هایی نیز تجیوز شود تا برای تغذیه مادر و نوزاد موثر و مفید باشد. قبل از ترخیص کامل از بیمارستان تمامی مواردی را که باید در خانه رعایت نمایید را حتما از متخصص زنان خود بپرسید.
بعد از به دنیا آمدن نوزاد، رحم شروع به انجام فرایند انفوزیون و یا همان جمع شدن می نماید. میزان جمع شدن رحم تا حالتی عادی قبل از بارداری ادامه پیدا می کند. به همین دلیل رحم شروع به خونریزی می نماید. این خونریزی ها ممکن است تا ۶ هفته بعد از زایمان ادامه داشته باشد. در این مدت از پد های بهداشتی حتما استفاده شود ولی استفاده از تامپون ها اکیدا ممنوع است.
- بعد از انجام زایمان سزارین، برای بهبود درد و کاهش گرفتگی های عضلات بدن، پیاده روی آرام توصیه می شود.
- در صورتی که دمای بدن بیش از ۳۸ درجه سانتی گراد بود، حتما با متخصص زنان تماس حاصل شود.
- سر درد های شدیدی که بعد از زایمان شروع می شود و کاهش پیدا نمی کند. حتما با پزشک در میان گذاشته شود.
- درد های ناگهانی شکمی، احساس سوزش و درد در ناحیه شکم بدون دلیل را حتما به پزشک مطرح شود.
- در صورت بروز بوی ناخوشایند از ترشحات واژن، حتما با متخصص زنان صحبت شود.
مراقبت های در خانه بعد از سزارین
بعد از زایمان سزارین، مراقبتهای ویژهای لازم است تا روند بهبودی سریعتر و بدون مشکل پیش برود. در ادامه برخی از مهمترین مراقبتهای خانگی بعد از سزارین آورده شده است:
۱٫ استراحت کافی
- بعد از عمل سزارین بدن به زمان نیاز دارد تا به طور کامل بهبود یابد. در روزهای اول، باید استراحت کنید و از فعالیتهای سنگین پرهیز کنید. انجام کارهای روزمره باید با آرامش و بدون فشار باشد.
۲٫ مراقبت از زخم
- زخم شما باید تمیز و خشک بماند. حتماً دستورالعملهای پزشک را در مورد مراقبت از زخم دنبال کنید. در صورت مشاهده علائمی مانند قرمزی، تورم، خونریزی زیاد، یا درد شدید، به پزشک مراجعه کنید.
- در هنگام حمام کردن، ممکن است نیاز باشد که از تماس مستقیم آب داغ با زخم جلوگیری کنید. پزشک شما احتمالاً راهنماییهایی در این زمینه خواهد داشت.
۳٫ مسکنها
- ممکن است پزشک مسکنهایی تجویز کند تا درد ناشی از عمل کاهش یابد. از مصرف خودسرانه داروهای مسکن بدون مشورت با پزشک خود پرهیز کنید.
۴٫ پرهیز از فعالیتهای سنگین
- فعالیتهایی مانند بلند کردن اشیاء سنگین یا انجام ورزشهای شدید باید به مدت چند هفته بعد از زایمان سزارین محدود شود. این کارها میتواند فشار زیادی به زخم وارد کرده و روند بهبودی را به تأخیر بیاندازد.
۵٫ رژیم غذایی سالم
- مصرف غذاهای غنی از پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی برای بهبودی سریعتر ضروری است. خوردن میوهها، سبزیجات، غلات کامل و غذاهای پروتئینی میتواند به تقویت سیستم ایمنی و بهبود زخم کمک کند.
- همچنین، مصرف مایعات کافی برای جلوگیری از یبوست و حفظ سلامت بدن مهم است.
۶٫ دوران شیردهی
- اگر قصد شیردهی دارید، در ابتدا ممکن است کمی دشوار باشد. پس از سزارین ممکن است احساس درد یا ناراحتی کنید، اما به تدریج این مشکلات کاهش مییابد. از کمک ماما یا مشاور شیردهی در صورت نیاز استفاده کنید.
۷٫ کنترل تغییرات عاطفی
- پس از زایمان، تغییرات هورمونی میتواند باعث نوسانات عاطفی مانند افسردگی پس از زایمان شود. اگر احساس غمگینی، اضطراب یا افسردگی داشتید، حتماً با پزشک خود در میان بگذارید.
۸٫ حفظ بهداشت شخصی
- رعایت بهداشت فردی برای جلوگیری از عفونت بسیار اهمیت دارد. از پوشیدن لباسهای تمیز و نرم استفاده کنید و در صورت مشاهده هرگونه علائم عفونت در بدن یا زخم، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
۹٫ کنترل خونریزی بعد از زایمان
- خونریزی بعد از سزارین طبیعی است، اما اگر خونریزی زیاد یا غیرعادی (همچون لختههای بزرگ خون) مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید.
۱۰٫ پیشگیری از لخته شدن خون
- برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها و ریهها، حرکت دادن اندامها بهطور منظم ضروری است. در صورت توصیه پزشک، استفاده از جورابهای فشاری نیز میتواند مفید باشد.
۱۱٫ مشاوره با پزشک
- بعد از زایمان سزارین، باید به طور منظم با پزشک خود ملاقات کنید تا روند بهبودی بررسی شود. بهخصوص در ۶ هفته اول، پزشک باید شما را معاینه کند تا مطمئن شود که همه چیز بهخوبی پیش میرود.
موارد زیر را حتما بعد از زایمان باید رعایت کنید:
- عدم داشتن مقاربت جنسی تا زمانی که متخصص زنان، منع کرده است.
- استفاده از تامپون به جای پد
- نرفتن به استخر، سونا و حمام های آب گرم
- بلند نکردن اجسام سنگین تر از وزن نوزاد
- عدم انجام فعالیت های ورزشی تا زمانی که متخصص زنان منع کرده است.
ورزش، حداقل تا زمانی که مراقبت های بهداشتی شما به شما می دهد پیش بروید
مراقبت های روحی بعد از زایمان سزارین
- مادر بیشترین زمان خود را با نوزاد خود بگذراند.
- در صورتی که مادر در حین شیردهی با مشکل رو به رو است حتما به متخصص زنان اطلاع دهد.
- به دلیل زایمانی که مارد داشته بیشتر تحت فشار روحی و جسمی است. پس هم خود مادر و اطرافیان باید در این خصوص همکاری و همراهی لازم را به دلیل تغییری که در روند زندگی شان ایجاد شده نمایند.
- به دلیل تغییراتی که در وضعیت ظاهری و جسمی مادر پیش می آید ممکن است مادر از نظر روحی با مشکل رو به رو شود. در این خصوص باید همسر یاری نماید.