دلایل ناشناخته سقط مکرر را در اینجا بخوانید

اگر شما هم سقط جنین را تجربه کرده اید، بدانید تنها نیستید. سقط جنین (از دست دادن بارداری) شایع ترین عارضه بارداری است و مطالعات نشان می دهد که حدود ۲۵ درصد از زنان حداقل یک بار سقط جنین را در زندگی خود تجربه می کنند. سقط مکرر تجربه ای است که همراه با درد فراوانی می باشد سقط مکرر یکی از عوارض بارداری می باشد که بسیار رواج دارد. اگرچه سه مرتبه یا بیشتر از دست دادن حاصل بارداری به صورت مداوم در ۳ ماهه اول حاملگی رخ دهد سقط مکرر می گویند. سقط مکرر بارداری (RPL) یا سقط مکرر (RM) 1٪ تا ۵٪ از زوج های در سن باروری را تحت تأثیر قرار می دهد. این می تواند از نظر احساسی چالش برانگیز و گیج کننده باشد. علل و عوامل موثر زیادی وجود دارد که باید در ارزیابی از دست دادن بارداری در نظر گرفته شود. با این حال، علیرغم یک ارزیابی جامع، یک علت قطعی در کمتر از نیمی از زوج هایی که از دست دادن بارداری مکرر را تجربه می کنند، یافت می شود. ناراحتی مرتبط با سقط‌های مکرر غیرقابل توضیح اغلب باعث می‌شود که بیماران توانایی خود در باردار شدن و بچه دار شدن موفق را زیر سوال ببرند و زوج‌ها اغلب به آزمایش‌ها و درمان‌های اثبات‌نشده روی می آورند. با این حال، مطالعات نشان می دهد که با رویکرد مبتنی بر شواهد و مراقبت های حمایتی، اکثر زوج ها شانس بسیار خوبی برای بارداری موفق دارند.

ما اینجا هستیم تا به سوالات شما پاسخ دهیم و بهترین مراقبتی را که پزشکی مدرن می تواند ارائه دهد به شما ارائه دهیم. این با بهینه سازی سلامت کلی شما قبل از باردار شدن شروع می شود، با این هدف که بهترین شانس را برای یک بارداری موفق و پایدار به شما بدهد.

سقط جنین

سقط مکرر به چه شکل هایی می باشد؟

  • اولیه : در سقط مکرر اولیه در هیچ زمانی بارداری با موفقیت همراه نبوده است.
  • ثانویه : در این نوع بعد از اینکه یک تولد زده رخ دهد سقط مکرر اتفاق می افتد.

بررسی علل سقط مکرر

علل سقط مکرر می تواند چند عاملی باشد، مانند ناهنجاری های پزشکی، ژنتیکی، آناتومیک، هورمونی و ایمونولوژیک. اغلب پزشکان فوق تخصص ناباروری برای شناسایی علل از دست دادن بارداری و ایجاد رویکردهای فردی و منحصر به فرد برای مراقبت از هر بیمار با یکدیگر همکاری می کنند. این تیم مراقبت می تواند شامل متخصصان ژنتیک پری ناتال، پزشکی مادر و جنین (مامایی پرخطر)، هماتولوژی، ایمونولوژی، اورولوژی (برای بررسی علل مردانه)، غدد درون ریز، مددکاری اجتماعی، روانشناسی بزرگسالان و بسیاری دیگر باشد.

این متخصصان برای درک کامل عواملی که می تواند در سقط جنین نقش داشته باشد و بهترین راه برای رسیدگی به آن را بیابند، همکاری می کنند. اگر سقط‌های جنین همچنان بی دلیل باشد، بیماران خانم می‌توانند در آزمایش‌های بالینی ثبت‌نام کنند تا یک قدم به کشف علت نزدیک‌تر شوند به این امید که بتوانند باردار شوند. این رویکرد بسیار مشارکتی و جامع تیم برنامه از دست دادن بارداری مکرر منحصر به فرد است.

سقط جنین می تواند تأثیر عمیقی بر احساس خوب شما داشته باشد. افسردگی و اضطراب در ماه های پس از از دست دادن بارداری شایع است و می تواند یک سال یا بیشتر طول بکشد. حتماً پزشک خود در مورد نگرانی ها، اضطراب یا افسردگی خود صحبت کنید.

علل سقط مکرر

چه چیزی باعث سقط جنین می شود؟

سقط جنین های متعدد می تواند فوق العاده دشوار باشد، به خصوص زمانی که نمی دانید چرا این سقط ها اتفاق می افتد یا بارداری بعدی شما موفقیت آمیز خواهد بود. از همه حاملگی ها، ۱۰ تا ۲۵ درصد به سقط جنین ختم می شود و یک تا پنج درصد از زنان دو یا چند سقط حاملگی را تجربه می کنند که به پایان نمی رسد (از دست دادن بارداری مکرر).

در ابتدا باید بدانید که سقط جنین تقصیر شما نیست. اما باید مطمئن باشید با کار کردن، ورزش کردن، داشتن رابطه جنسی، رنگ کردن موهایتان، نوشیدن بیش از حد کافئین یا استفاده از قرص های ضدبارداری باعث سقط جنین نشدید. البته، عوامل سبک زندگی مانند استرس و چالش های کاری می توانند با از دست دادن بارداری مرتبط باشند. بیشتر سقط ها به این دلیل اتفاق می افتد که جنین به طور طبیعی رشد نمی کند. حدود ۵۰ درصد از سقط جنین ها به دلیل وجود کروموزوم های اضافی یا از دست رفته رخ می دهد. اغلب، مشکلات کروموزومی ناشی از خطاهایی است که هنگام تقسیم و رشد جنین (یا تخمک بارور شده) اتفاق می‌افتد. خبر خوب اینکه سقط جنین به دلیل یک ناهنجاری به این معنی نیست که حاملگی های بعدی به همین ترتیب تمام شود.

سن و سقط جنین

با افزایش سن، احتمال سقط جنین های متعدد به دلیل ناهنجاری های ژنتیکی افزایش می یابد. اگر زیر ۳۵ سال دارید، این شانس حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد است و اگر بالای ۴۰ سال دارید، شانس به بیش از ۵۰ درصد می رسد.

ناهنجاری ها یا ناهنجاری های ژنتیکی

علل شایع دیگر سقط جنین عبارتند از:

ناهنجاری های ژنتیکی: ۵۰ تا ۷۰ درصد از تمام از دست دادن های اولیه بارداری به این دلیل رخ می دهد که جنین دارای مواد ژنتیکی بسیار یا خیلی کم است.

ناهنجاری های رحم

ناهنجاری های رحمی تفاوت هایی در شکل رحم شما هستند که طبیعی نیستند. اکثر خانم ها با ظاهر رحم خود آشنا نیستند. و از آنجایی که ناهنجاری هایی که با آن متولد شده اید (ناهنجاری های مادرزادی) هیچ علامتی ندارند، ممکن است تا زمانی که سقط مکرر بارداری را تجربه نکنید، ندانید که ناهنجاری شما غیر معمول است.

چندین ناهنجاری مختلف وجود دارد:

  • دیدلفیک (دوگانه) یا کمانی
  • سپتوم و دو شاخ (قلبی شکل)

برخی از زنان با رحم های آتیپیک متولد می شوند در حالی که برخی دیگر ممکن است در طول زمان دچار ناهنجاری شوند. فیبروم ها و پولیپ ها که رشدهای خوش خیم (غیر سرطانی) رحم هستند نیز ممکن است در سقط مکرر بارداری نقش داشته باشند.

شرایط پزشکی از قبل موجود

سیستم ایمنی: گاهی اوقات سیستم ایمنی بدن شما عاملی بر سقط جنین است. سندرم آنتی فسفولیپید (APS) یک اختلال خود ایمنی است که زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی فرد به اشتباه آنتی‌بادی‌هایی را علیه مواد خاصی که برای انعقاد خون ضروری هستند تولید کند.

مشکلات تیروئید/هورمونی: اگر پوشش رحم به طور طبیعی برای لانه گزینی و تغذیه تخمک بارور شده رشد نکند، می تواند باعث سقط جنین شود. افزایش سطح پرولاکتین (هورمون تولید مثلی که در غده هیپوفیز تولید می شود) می تواند رشد مناسب پوشش داخلی رحم را تغییر دهد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): زنان مبتلا به بیماری به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز در معرض خطر سقط جنین هستند.

فاکتور RH : ممکن است به دلیل فاکتور Rh به سقط جنین ادامه دهید. فاکتور RH پروتئینی است که شما به ارث می برید و در سطح گلبول های قرمز خون یافت می شود. اگر فاکتور Rh دارید و Rh منفی هستید، ممکن است برای نوزاد Rh مثبت آنتی بادی ایجاد کنید. پزشک می تواند به شما کمک کند تا اقداماتی را که می توانید برای مقابله با این عارضه انجام دهید، انجام دهید.

علل سقط جنین در یک نگاه

  • ساختمان رحم دچار اختلال می شود
  • هورمون به مشکلاتی مبتلا هستند
  • اختلالات کروموزومی
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • بیماری های خود ایمنی
  • مشکلاتی که با بیشتر شدن انعقاد پذیری همراه می باشد .

رایج ترین دلیلی که موجب سقط منفرد می باشد براساس علل های ژنتیک می باشد. در صورتی که رایج ترین علل سقط مکرر دلایل ایمونولوژیک به حساب می آید . اصولا سقط های ژنتیکی در رده سنی پایین بارداری هنگامی که طول جنین کمتر از ۳۰ میلی متر می باشد رخ می دهد . اما سقط های ایمونولوژیک در بارداری های بالای ده هفته بیشتر مشاهده می شود.

تشخیص سقط مکرر

در کل در اغلب بیمارانی که بعد از دو یا سه بار سقط اتفاق بیفتد می بایستی این مسئله تحت بررسی های لازم قرار گیرد . جهت بررسی سقط مکرر علاوه بر اینکه وضعیت بیمار و معاینات پزشکی انجام می شود ، آزمایشات ذیل هم انجام می شود .

  • ارزیابی کروموزم والدین
  • ارزیابی آنتی بادی هایی که در سقط مکرر تاثیر گذار هستند.
  • ارزیابی ترومبوفیلیا
  • همراه با تصویربرداری از رحم و لوله های رحم حفره رحم بررسی می شود
  • ارزیابی کروموزومی جنین
  • ارزیابی فلوسیتومتری خون

در ارزیابی آناتومیک رحم با دریافت عکس رنگی می توان مشکلات ساختمان رحم را دریافت کرد که اغلب با هیستروسکوپی می توان آن را تشخیص داد و درمان کرد . اختلالاتی که می توان با این روش تشخیص داد شامل موارد ذیل می شود:

  • دیواره وسط رحم و درون رحم دچار چسبندگی هایی می شود .
  • پولیپ و فیبروم رحم
  • سپتوم رحم
  • اختلالات شریان رحم
  • دهانه رحم دچار نارسایی می شود
  • لیومیوم ها
  • آدنومیوز

باردار شدن پس از سقط های متعدد

فکر کردن به بارداری بعد از سقط جنین می تواند یک چالش عاطفی باشد. بسیاری از زنان نگران تجربه فقدان دیگری هستند. حتماً با پزشک خود در مورد احساسات خود صحبت کنید، احساساتی که به اندازه بخش فیزیکی مهم هستند.

چه مدت بعد از سقط می توانید باردار شوید؟

اکثر پزشکان می گویند اشکالی ندارد که بعد از یک سقط، مجددا بارداری را تجربه کنید. ممکن است بخواهید قبل از اقدام به بارداری برای درک گزینه های خود، یک قرار ملاقات با پزشک خود تعیین کنید. در اولین ملاقات خود، می توانید منتظر سوالات زیادی در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی خود باشید. این به پزشک شما کمک می کند تا مراحل بعدی را توصیه کند، که می تواند شامل آزمایش باشد.

بارداری بعد از سقط جنین

آزمایش کردن

آزمایش خون برای سقط مکرر می تواند عوارض و ناهنجاری های کروموزومی (معروف به کاریوتایپینگ) را بررسی کند. اگر آزمایشات مشکلی را نشان داد، متخصص شما باید شما را برای آزمایشات بیشتر به یک متخصص ژنتیک بالینی ارجاع دهد.

آزمایش ها همچنین می توانند نشان دهند:

  • اختلالات لخته شدن خون
  • تخمدان پلی کیستیک
  • سطوح بالای آنتی بادی های خاص که می تواند در بارداری تداخل ایجاد کند.
  • آنتی بادی ها می توانند بر خون رسانی به جفت تأثیر بگذارند یا باعث اتصال غیر طبیعی جفت در رحم شما شوند.
  • اگر Rh منفی هستید و کودک شما ممکن است Rh مثبت باشد (یا دارای Rh) باشد، پزشک ممکن است پس از شرایطی که خون شما با خون نوزاد تماس پیدا می کند، تزریق گلوبولین ایمنی Rh را توصیه کند.
  • سونوگرافی یا اشعه ایکس از اندام های تناسلی شما می تواند تفاوت های ساختاری را نشان دهد که ممکن است در سقط جنین شما نقش داشته باشد.

سقط مکرر چگونه درمان می شود؟

ابتدا باید مراقب خودتان باشید. اگر لازم است با یک متخصص سلامت روان در مورد احساس خود صحبت، پزشک شما با تیم مددکاری اجتماعی بیمارستان تماس می گیرد تا شما را با مشاوره و یا ارتباط برقرار کند.

تا آنجایی که گزینه های شما برای یک بارداری سالم و زایمان در آینده وجود دارد، هیچ درمان واحدی وجود ندارد. این واقعاً بستگی به این دارد که پزشکان فکر می کنند چه چیزی باعث از دست دادن مکرر بارداری شما می شود. پطشکان فعال در این حوزه متعهد هستند با جستجوی پاسخ های قطعی به کسانی که چندین سقط جنین را تجربه می کنند کمک کنند. آنها برای مشارکت بیماران در مطالعات تحقیقاتی در حال انجام بسیار آماده هستند. بسته به سابقه پزشکی خود، همچنان می توانید بارداری موفقی پس از سقط های متعدد داشته باشید.

افسردگی-بعد-از-سقط

پزشک ممکن است توصیه کند:

  • ارزیابی حفره رحم شما
  • جراحی برای رفع ناهنجاری های رحم.

آزمایش سندرم خود ایمنی آنتی فسفولیپید (APS)، زمانی که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه آنتی بادی هایی ایجاد می کند که احتمال لخته شدن خون شما را بسیار بیشتر می کند. هیچ درمانی برای APS وجود ندارد، اما داروها می توانند شدت علائم شما را کاهش دهند. مشاوره ژنتیک به عنوان دو تا سه درصد از سقط مکرر بارداری با مشکلات ژنتیکی در شما یا همسرتان مرتبط است. شایع ترین وضعیت جابجایی است که معمولاً هیچ علامت یا نشانه فیزیکی ندارد. اگر جنین مواد ژنتیکی بیش از حد یا خیلی کم دریافت کند، اغلب منجر به سقط جنین می شود. آزمایش یک گزینه کم خطر برای کشف یا رد کردن عوامل زیان دهی است.

درمان سقط مکرر جنین با در نظر گرفتن دلیل و علل آن تجویز می شود. احتمال حاملگی موفقیت آمیز، صرف نظر از نتیجه های قابل بررسی بالا می باشد.

یک بارداری موفق در صورتی که هیچگونه ناهنجاری مشاهده نشده باشد ۷۷ درصد و در غیر این صورت ۷۱ درصد می باشد.  اگرچه سقط به علت ناهنجاری کاریوتایپ اتفاق افتاده باشد والدین اغلب جهت مشاوره ژنتیک معرفی می شوند. متخصص ژنتیک اختلال ژنتیکی را شرح می دهد و امکان بارداری طبیعی را در آینده ارزیابی می کند. برخی از والدین تصمیم می گیرند که در طی زمان بارداری بعدی تحت نظر معاینات ژنتیکی قبل از تولد باشند تا آرایش ژنتیکی جنین به یکی از دوروش ذیل ارزیابی شود.

  • نمونه برداری از پرزهای کوریونی: نمونه برداری از جفت در روزهای آخرین سه ماهه اول یا روزهای اولیه سه ماهه دوم صورت می گیرد.
  • آمنیوسنتز: اندازه ای از مایع آمنیوتیک، مایعی که احاطه کننده نوزاد در زمان بارداری می باشد ارزیابی می شود.

اگرچه درمان ناباروری با IVF انجام شود می توان PGD  یعنی تشخیص بیماری های ژنتیکی قبل از لانه گزینی را انجام داد . در این عمل تزریق های گوناگونی بر روی مادر انجام می شود تا اندازه زیادی تخمک در تخمدان رشد کند و بعد به وسیله جراحی کوچکی تخمک ها از تخمدان ها بازیابی می شوند. بعد از آن یک اسپرم در هر تخمک تزریق می شود و فرصت رشد به نطفه داده می شود. در مرحله بعدی یک سلول از نطفه نمونه برداری و آزمایش ژنتیک ارزیابی می شود تا نطفه ای که صدمه دیده است انتقال نیابد.

اگر ناهنجاری رحمی رویت شود جراحی با در نظر گرفتن نقص موجود صورت می گیرد. چنانچه سندرم آنتی فسفولیپید تشخیص داده شود داروهای منحصر به فردی جهت کاسته شدن رخ دادن لخته خون تجویز می شود. اگرچه دیابت یا اختلال تیروئید دلیل سقط باشد داروهای مفیدی تجویز می شود.

دکتر نصرت نقاب

فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری وivf عضوانجمن ناباروری ایران رتبه برتر کنکور ورودی دانشکده پزشکی شیراز بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان از دانشکده علوم پزشکی همدان فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری وivf از پژوهشکده علوم تولید مثل یزد برگزیده هفتمین کنگره بین المللی علوم تولید مثل و دومین کنگره ژنتیک تولید مثل یزد سال ۲۰۱۷ سخنرانی در مورد شکست مکرر لانه گزینی در سال ۹۴ که توسط مرکز تحقیقات ناباروری دانشگاه علوم پزشکی یزد برگزار گردید.

پاسخ

19 + 3 =

مدت زمان مطالعه ۱۲ دقیقه
تماس با پزشک